Pazarda Satış Yapmak

Pazarda satış yapmak ya da kısaca pazarcılık sektöründe faaliyet göstermek insanlar arasında çok fazla tercih edilen iş türleri arasındadır. Pazarcılık sektöründe birçok şey satıp kazanç elde etmeniz mümkündür. Pazarda satabileceğimiz ürünler ise sebze, meyve başta olmak üzere giyim, elektronik bazı cihazlar, plastik ürünler, gıda ürünleri vs. Ancak pazar alanlarında satış yapmak için gerekli bazı işlemleri yapmanız gerekmektedir. Peki, belediyeden ya da pazar yerlerinden tezgâh işlemleri için neler yapmalıyız?

Pazarda Satış Yapmak Nedir?

Pazarda satış yapmak, satmak istediğiniz, kendinize kazanç sağlayabileceğinizi düşündüğünüz ürünleri tüketicilere hazır hale getirerek satma işlemidir. Pazar içerisinde pek çok ürün satılabilir. Ancak bu ürünleri satarken bazı kıstaslara dikkat etmekte fayda vardır. Örneğin;

  • Gıda ürünleri taze, sağlık ve hijyen kurallarına uygun şekilde olmalı
  • Giyim ürünleri paketlenmiş, sökük ya da üzerinde herhangi bir defo yeri olmaması
  • Teknolojik bazı ürünlerin (kumanda, kulaklık vs.) açılmamış bir şekilde ambalajlı ya da kutu içerisinde sağlam bir şekilde sunulması
  • Plastik ürünlerde kırık, çatlak ve sağlığa zararlı olmayan maddelerden üretilmiş olması gerekmektedir.

Pazarda insanların tercih noktasında olmak ve kazanç sağlamak isteyenlerin bu kıstaslara dikkat ederek ürünlerini sergilemesi gerekmektedir.

Pazarda Satış Yapmak Neden Tercih Edilir?

Pazarda satış yapmak bir market ya da mağaza içerisinde satış yapmaktan daha karlı ve kolaydır. Pazar esnafının belirli bir yerde mağazası olmaması gerekmez. Haftanın belirli günleri farklı alanlarda farklı tüketiciler ile buluşabilir. Bundan dolayı satış garantisi mutlaka vardır. Oysaki mağazalarda durum bunun tersinedir. Müşteriler ancak mağazaya giderek alışveriş yapmaktadır. Mağazanın her gün aynı yerde olması Pazar karşısında aldığı bir dezavantajdır.

Pazarcılık zor bir meslek değildir. Bir diploması gerekmez. Belediye ya da pazar yerinden yer kiralaması yapıldıktan sonra resmi olarak önünde hiçbir engel kalmaz. Çok fazla malzeme gerektirmemesi, toptan bir şekilde alınan ürünlerin o gün içerisinde tüketilmesi pazarcılığı avantajlı kılmaktadır.

Pazarcılık Ne Kadar Para Kazandırır?

Pazarcılık ne kadar para kazandırır ya da kısa sürede kazanç sağlayabilir miyim soruları pek çok kez pazarcı olmak isteyen kişiler tarafından sorulmaktadır. Her meslekte olduğu gibi pazarcılıkta da sermayeniz olması gerekir. Ürünleri tedarik etmenizin yanı sıra pazarcılığı resmi bir şekilde yapmanız için toplamanız gereken evraklarda bir miktar ücret tutmaktadır. Tüm bunları tamamlayarak bir maliyet gider tablosu oluşturursunuz ancak pazarcılıkta eğer doğru adımları atarsanız kısa sürede kazanç elde etmeniz ve sermayenizi bile yeniden kurtarmanız da mümkündür. Hangi ilde olursa olsun pazarda satış yapmak isterseniz ortalama en az 150 ila 2.000 TL kadar günlük kazanç elde edebilirsiniz. Bu kazanç oranı sattığınız ürün, Pazar açtığınız alan, tüketici istekleri, mevcut durum haricinde ekstra bir istek olmasına göre değişebilir.

Pazar Açma Sermayesi Nedir?

Pazarcılık yapmak için de sermayenizin olması gerektiğini daha önce belirtmiştik. Peki, bir Pazar açma maliyeti tam olarak ne kadardır?

Her yıl pazar açma maliyetleri değişmektedir. 2021 yılında pazar açma ya da pazar kiralama maliyetleri ise illere göre değişiklik gösterse de üç aşağı beş yukarı şu şekilde hesaplanmaktadır;

  • Eğer pazar tezgâhı kiralamak isterseniz 400 TL’den 5.000 TL’ye kadar farklı fiyatlar duyabilirsiniz.
  • Ancak bir pazar tezgâhı satın almak isterseniz bu fiyat küçük çaplı olan yerlerde/ilçelerde/beldelerde/kasabalarda 5.000 TL’den 15.000 TL’ye kadar farklı olabilmektedir.
  • Büyükşehirlerde ise pazar tezgâhı kiralama satın alma fiyatları daha farklı olmaktadır. Ortalama 20 bin TL ila 200 bin TL’ye kadar fiyatlar olabilir.

Pazar yeri açmak için bu satın alma ve kiralama maliyetlerinin ardından bir de ürün alımı yapmalısınız. Ancak burada ürünleri kendiniz yapıyorsanız daha az maliyet yansımaktadır. Kendiniz yapmıyorsanız ise piyasada iyi bir araştırma yapmalı, kaliteli ve uygun malzeme tedariki ile maliyet durumunuzu dengelemelisiniz. Pazar açma sermayesini satacağınız ürün+ yer kiralama bedelleri belirleyerek ortaya bir fiyat çıkarabilirsiniz.

Kimler Pazarcı Olabilir?

Pazarda satış yapmak herkes için kolay görülse de aslında sabır ve sebat gösterilmesinin yanı sıra ikna becerisi ve sosyal ilişkilerinde başarılı olan kişiler tarafından yapıldığında daha iyi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bir diploma, eğitim gerektirmeyen bu meslek dalında insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, ürününü iyi pazarlayabilen, ikna kabiliyeti yüksek kişiler oldukça başarılı olmaktadır. Bu mesleği icra ederken pasif bir şekilde durmamalısınız. Çünkü aynı alanda sizinle aynı ürünleri satan kişiler de olacaktır. Onlardan bir adım önde olmanız size karlı bir gelir getirecektir.

Pazarcılık Karlı mıdır?

Pazarda satış yapmak elbette ki işinizi iyi yapıyorsanız karlı bir meslektir. Ürün kalitenizin yüksek olması, ürünü iyi pazarlıyor olmanız bulunduğunuz alandaki müşterilerin dikkatini çekecek ve size her zaman avantaj sağlayacaktır.

Pazarcılık hafife alınmaması gereken bir meslektir. Kendi içerisinde çok iyi getir sağlayan pazar esnafları vardır. Birçok meslek dalına oranla daha kısa sürede sermayenizi kurtaracağınız ve daha sonra kar elde edeceğiniz meslek arasındadır.

İyi Bir Pazarcı Nasıl Olunur?

İyi bir pazarcı esnafı olmak isterseniz ilk kural kesinlikle işlemlerini resmiyete kavuşturun. Ardından güler yüzlü, her zaman temiz ve titiz bir şekilde görünün. Müşterileriniz tarafından gelen sorulara sabır ve sebatla yaklaşın, onları azalamayın, pazarlığa açık olun, kriz anlarını fırsata çevirin.

Pazarcılık açıkta yapılan bir meslektir. Yazın güneşten kışın soğuktan ürünlerinizi korumalısınız. Ürün tüketici ile buluştuğunda çürük, ezik, parçalanmış bir şekilde olmamalı. Her zaman düzenli, tertipli bir tezgâhınız olmalı.

Pazar esnafı gün içerisinde çoğu zaman ayakta olmak zorundadır. Bundan dolayı vücutları erken yorulur, yorgunluk ise yüzde, mimiklerde hissedilmeye başlayınca dolaylı yoldan müşterilere de bu durum yansır. Müşterilerinizle temasınızı bozmamak pazarda size yardımcı olacak bir elemanınız olmaması oldukça faydalı olacaktır.

Pazarcılıkta en önemli kural satış taktiklerini bilmektedir. Örneğin; 1 kg elma almaya gelen müşteriye tartıp 1,5 kg çıktı olsun mu sorusu her zaman evet olarak geri dönecektir. Müşteriye para üstü vermek yerine ürünü fazla almasını sağlayın. Hem siz hem onlar kazansın kuralını asla unutmayın.

Bunun dışında beden temizliğinize dikkat etmenizde çok önemlidir. Pazar ürünlerinizi dokunduğunuz eliniz özellikle tertemiz olmalıdır. Kimse bakımsız, kirli bir kişiden ürün almak istemez. Bu noktada iyi bir pazarcı nasıl olunur ya da pazarcılık nedir sorusu empati, sabır ve ikna yollarına hakim olanlar kişilerin mesleğidir demek yanlış olmaz.

Pazar Tezgâhı Nasıl Alınır?

Resmi olarak pazarda satış yapmak için bazı evraklar almanız gerekir. Bu evrakları sizler için iki farklı şekilde aşağıda derledik. Eğer başvurduğunuz yer bir belediye ise pazar tezgâhı kiralamak için;

  • T.C kimlik kartınızın aslı ve fotokopisi
  • Vergi levhanızın 2 adet fotokopisi
  • Esnaf odası kayıt belgeniz
  • Pazar yeri düzenlemeleri için istenen talep dilekçeniz
  • Pazar yeri kiralayacak ya da satın alacak kişinin ikame ettiği son adres
  • Kiralama yapılıyorsa Pazar yeri kiralama kontratı
  • Eğer gıda ürünleri satıyorsanız portör muayene kartı
  • Ticari sicil gazetesi ve imza sirkülerinin eksiksiz hali belediyeye bildirir (teslim eder) onay almanız halinde başlarsınız.

Vergi Dairelerinde pazarda satış yapmak için istenen belgeler ise;

  • Basit usul olarak tanımlanan bu işlemlerde işe başlama beyannamesi
  • T.C kimlik kartınız ve fotokopisi
  • Varsa ticari faaliyette kullanacağınız araç ve araca ait noter satışı belgesi ve fatura
  • Pazar tezgâhının kira kontratı ve Pazar yerinin size ait olduğunu gösteren emlak değer belgesi (belediyeden alınır).