21.yy ile hayatımıza giren ve giderek kendini değiştiren, yenileyen ve geliştiren bir kavramdır. İçerik Pazarlama günümüz dünyasında teknolojinin sınırlarını zorlayarak neredeyse her türlü içerikten (giyim, kozmetik, kişisel bakım, nft, online oyunlar, çevrimiçi eğitim- sertifika programları vs.) pazarlama stratejileri geliştirebilir. İçerik pazarlamada hitap ettiğiniz kitle de içerik kadar önem taşımaktadır. Hedef kitlenin durumuna göre pazarlama stratejisi belirlenir. Dolayısı ile kitlenin önemli ve değerli gördüğü, incelemeye ihtiyaç duyduğu ve ilgilendiği ürünlerin içeriklerinin üretilmesiyle stratejiler geliştirilmektedir.
İçerik Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
İçerik pazarlama stratejisini kodlayabilmek için hazırlanan bir piramid vardır. Bu piramid bizlere pazarlama seviyelerini vermektedir. Bu seviyeler temel içerik, türev içerik ve mikro içerik olarak aşamalandırılmaktadır.
İçerik Pazarlama Piramidi Nedir?
Temel içerik (Seviye 1) seviyesinde geniş kapsamlı ve derin bir araştırma yapılmaktadır. Kilit ve önemli noktalar bu seviyede karşımıza çıkmaktadır. Orijinal içerikler bu seviyede oluşturulur ve oluşturacağınız içeriklerin kaynak noktasıdır. Örneğin makaleler, kitaplar, basılı kaynaklar temel içerik bölümünde yer alır. Ve buradan hareketle diğer seviyelerdeki içeriklerin temelleri atılır ve referans olarak kullanılır.
Türev içerik (Seviye 2,3,4) seviyesinde ilk aşamadan hareketle örnek alınarak üretilen içerikler karşımıza çıkmaktadır. Kullanılan dil anlaşılır ve yalındır. Hedef kitleyle bağlantı kurma ve ulaşım daha kolay yollarla yapılmakla beraber her hedef kitleye hitap eder. Bu seviyedeki içerikler temel içeriğe en fazla destekte bulunan içeriklerdir. Örneğin bloglar, sunumlar, slaytlar vs. 4.seviyedeki içerikler ise en fazla üretilen ve beklenen içerik kategorisindedir.
Mikro içerik (Seviye 5) seviyesinde ise içerik piramidinin son aşaması karşımıza çıkar. Bu aşamada diğer içerik seviyelerinde üretilen ürünlerimizin farkındalığı arttırılır ve tüketimini arttırmak hedef alınır. Buna örnek olarak sosyal medya işbirlikli postlarını ele alabiliriz.
İçerik Pazarlama sadece bir ürünün tanıtımını yapmayı ve o ürünün satışını yapmayı hedef almaz. Aynı zamanda bilinçli bir müşteri kitlesi oluşturmayı da hedefler. Bu sayede müşteri kitlesini yönlendirebilir ve tutarlı bir kitle oluşturabilir. Bu kitleler içerisinde bloglar , sosyal medya postları da bulunmaktadır. Geleneksel pazarlama stratejilerinin aksine bu yöntemle hedef kitle kendini daha değerli ve önemli hisseder. Hedef kitleyi satın almak için motive eder ve potansiyel bir müşteri kitlesi oluşumunu sağlar. Sosyal medya üzerinde gördüğümüz çoğu içerik (görsel, işitsel, metin) bir pazarlama yöntemi olarak sayılabilir. İçerikler üretilirken bu içeriği üreten kurum veya firmaların vizyonu ve misyonu doğrultusunda tanıtımlar yapılmalıdır. Sürekli olarak kalıplaşmış bir dil yapısını kullanan markaların bu dili belli bir zaman sonra onların sembolü haline gelecektir ve sadık bir müşteri kitlesi oluşturmasına yardım edecektir. Pazarlama stratejilerinde her zaman yedek bir plan oluşturulmalıdır ve bütçe de buna göre belirlenmelidir. Pazarlama stratejisi geliştirildikten sonra içerikler belirlenmelidir. İçerik paylaşımı bir döngü halinde gerçekleştirilmelidir ancak bu döngü müşteriyi sıkacak bir sıklıkta olmamalıdır.
İçerik paylaşımı yapıldıktan sonra devamlı olarak sağlamaları yapılmalıdır. Satışa sunulan içeriğin ne kadar etkili olduğuna ve hedef kitleye ne kadar ulaştığına bakılmalıdır. Bu noktada teknolojinin avantajlarından yararlanıp dijital yayılımını yapmak içeriğin yararınadır. Düzenli olarak kontrol edilen ürünün raporlaştırılması ürün hakkında ileri ve geriye bakıp gerekli noktalarda iyileştirilmelerin yapılabilmesi için bizlere olanak sağlar. Ürettiğimiz içerikleri bloglarda, sosyal medya hesaplarında, web sitenizde ve sistemlerinde paylaşıyor olmanız ürününüzün pazarlanması için avantajlı yöntemlerdendir. Tüm bunlarla birlikte markamızı farklı alanlarda konumlandırarak güvenirlik, kolay ulaşım ve saygınlık gibi değerleri de kazanabiliriz.