Evde Jelibon Yapımı

Evde Jelibon Yapımı

Evde Jelibon Yapımı; Eğlenceli atıştırmalıklardan biri olan jelibon artık evlerde yapılabilmektedir. Bu yazıda ev yapımı jelibon tarifi verilecektir. Bu yazıyı okuduktan sonra artık dışarıdan jelibon satın almanıza gerek kalmayacaktır. Jelibonları kendi malzemeleriniz ile yapacağınız için dışarıda satılan jelibonlardan daha sağlıklı olacaktır. Bu tarif ile evinize gelen misafirlerinize sağlıklı jelibon ikram etmenizi sağlayacaktır. En sevdiğiniz meyve suların aromalarını katarak jelibon da istediğiniz aromayı elde edilebilmektedir. Meyve aromaları için aktarlardan satın almanız tavsiye edilmektedir. Eğer isterseniz değişik tatlardan oluşan jelibonlar da elde edilebilmektedir. Ekşi tatlar için daha çok limon tercih edilirken daha tatlı tatlar için çilek ve böğürtlen yoğun olarak tercih edilmektedir. Bu yazıda ev yapımı jelibon tarifini aktarmadan önce jelibon hakkında birkaç bilgi verilecektir.

Jelibon Nedir?

Jelibon, içinde jel bulunduran bir tür şekerdir. Değişik renklerde ve değişik tatlarda olduğu için özellikle çocuklar tarafından tercih edilen şekerleme türüdür. Renkli ve yumuşak görünümünden dolayı sadece çocukların değil yetişkinlerin de ilgisini çekmektedir. Jelibonun faydalarının yanında zararları da bulunmaktadır. Dışarıda satılan jelibonların içine katkı maddesi ve renklendirici gibi maddeler katıldığından insan sağlığını kötü etkilemektedir. Jelibondan tam bir fayda görebilmek için günümüzde insanlar ev yapımı jelibon tariflerini araştırmaya başlamışlardır. Bu yazıda da daha ‘Sağlıklı jelibon nasıl yapılır?’ tarifi verilecektir. Ama önce jelibonun faydaları ve zararları nelerdir? Bu konuya değinilecektir.

Jelibonun İnsanlara Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Jelibonun içeriğinde faydalı maddelerin yanı sıra zararlı maddelerde bulunmaktadır. Örneğin jelibon üretiminde kemiklere ve eklemlere iyi gelen on beş farklı aminoasit kullanılmaktadır. Jelibon kolesterol ve pürin içermemektedir. Dengeli tüketildiğinde saçları ve tırnakları güçlendirmektedir. Cildin erkenden yaşlanmasını önlemektedir. Yüksek konsantrasyon sağlamaktadır. İçerdiği zengin liflerden dolayı sindirim sistemine yardımcı olmaktadır. Sindirilmesinde herhangi bir zorluk çıkartmamaktadır. Kemiklerin gelişiminde ve güçlenmesinde katkıda bulunmaktadır. Eklemlerde bulunan kıkırdak dokunun gelişiminde katkıda bulunmaktadır. E kodu bulunmadığı için vücuda bir zararı yoktur. Ev yapımı jelibon ile yapılmış olanlar da herhangi bir katkı maddesi katılmadığı için vücut için tamamen sağlıklıdır.

Dışarıda satılan jelibonlar da renklendiriciler katılmaktadır. Raf ömrü uzun olması amacıyla da insan vücuduna zarar veren katkı maddeleri katılmaktadır. Bunun dışında çok fazla tüketildiğinde dişlerde çürümeye sebebiyet vermektedir. Bu kısım ev yapımı jelibon tarifi ile yapılmış olan jelibonlar içinde geçerlidir. Özellikle gelişme çağında olan çocukların dışarıda satılan jelibonları çok fazla tüketmemesi gerektiği uzmanlar ve üreticiler tarafından belirtilmektedir. Sürekli tüketiminde bağımlılık yarattığından psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Aşırı kullanımında obeziteye sebebiyet verebilmektedir. Şekerli yiyecekler kısa bir süreliğine iştahı kestiği için ilerleyen zamanlarda beslenme problemleri ortaya çıkartmaktadır. Aşırı tüketimi bazı çocuklarda kolik, ishal, bulantı gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Yetişkinlerde ise yüksek kolesterol, diyabet, cilt hastalıkları veya alerjiye sebebiyet verebilmektedir.

Jelibonun içinde jelatin bulunmaktadır. Jelatinin vücudumuza katkıda bulunduğu birçok yararı vardır. Jelatin adlı bu madde hem bitkisel kaynaklı hem de hayvansal kaynaklı olabilmektedir. Ev yapımı jelibon tarifinde kullanılan jelatin bitkisel kaynaklıdır. Hayvansal jelatin ise genelde dışarıda satılan jelibonlarda kullanılmaktadır. Hayvansal jelatin, hayvanların cildinden, kemiklerinden, tendonlarından ve bağlarından çıkarılan kollojenin işlenmesi ile elde edilmektedir. Bitkisel jelatin ise deniz yosunlarından, Arap zamkı, pektin ya da Guark tohumundan elde edilmektedir. Jelatin, eklem ve kemik sağlığını olumlu anlamda etkilemektedir. Cilt, saç ve tırnak görünümünde iyileştirmeler yapmaktadır. İçeriğinde bulunan glisin amino asidi sayesinde beynin daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Hafızayı güçlendirmektedir. Şizofreni gibi akıl hastalıklarının hafiflemesinde katkıda bulunmaktadır. Düzenli ve kaliteli uyku sağlamaktadır. Tip 2 diyabet hastalıklarında kan şekerini düzenlemektedir. Bağırsak sağlığını olumlu anlamda etkilemektedir. Karaciğer hasarını hafifletmektedir. Kanser gibi hastalıkların yavaşlamasına sebep olmaktadır.

Ev yapımı jelibon tarifinden önce dışarıda satılan jelibonlar nasıl üretilmektedir konusu hakkında bahsedilecektir. Dışarıda satılan jelibonlarda genellikle hayvansal kaynaklı jelatin kullanılmaktadır. Müslüman bir ülkede yaşanıldığı için kullanılan jelatin genelde sığır jelatini olmaktadır. Bu jelatin sığırın kemiklerinden elde edilmektedir. Sığır kemikleri öncelikle büyük kazanlarda kaynatılmaktadır. Bu şekilde jelatinin çıkması sağlanmaktadır. Jelatin, kaynadıktan sonra esnekliği artan jelimsi bir maddedir. Fakat sadece jelatin ile jelibon meydana gelmemektedir. Şekerli bir yiyecek olduğu içinde birçok madde de içermektedir. Jelatin maddesi elde edildikten sonra içeriğine birkaç renklendirici katılmaktadır. Fakat jelibon tatlı bir madde oluğu için içine şeker ve meyve aromaları da eklenmektedir. Ardından kaplara dökülür ve soğuması beklenmektedir. Paketlendikten sonra satışa sunulmaktadır. Ev yapımı jelibon kadar sağlıklı olmasa da çok fazla tüketilmediği sürece yararlı olabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre jelibon tüketimi yabancı ülkelerde ülkemize göre daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. İçinde yüksek miktarda şeker bulunduğu için jelibonun fazlası obeziteye ve dişlerde çürümeye yol açmaktadır. Ek olarak kalp hastalıklarına da sebep olduğu söylenmektedir. İçeriğinde bulunan aşırı şekerden dolayı kilo vermek isteyen insanların jelibon tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Fakat gelen misafirlere ev yapımı jelibon ikram edilebilmektedir.

Jelibon yapımı oldukça basittir. İhtiyaç olan malzemeler arasında jelatin ve tatlandırıcıdır. İki tür jelatin vardır. Bitkisel kaynaklı jelatin ve hayvansal kaynaklı jelatin bu ikisinden birini tercih ederek tarifi uygulamaya geçiş yapılmaktadır. Tabi ondan önce jelibonlarınız için istediğiniz şekilde kalıp almanız önerilmektedir. Organik gıda boyalarını kullanarak rengarenk jelibonlar hazırlanabilmektedir. Kalıp satın almak istemeyenler için diğer bir öneri de silikon buz kaplarıdır. Ya da donduktan sonra bir makas ile istenilen şekle kesilebilmektedir. Jelatin için güvenilir bir markayı tercih etmeniz önerilmektedir. İçinde herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu madde olmadığı için dışarıda satılan jelibonlardan daha masumdur. Aşağıdaki yazıda ev yapımı jelibon tarifleri verilmektedir.

Portakallı Jelibon

İçinde bulunan malzemeler: 1 portakal, 6 yemek kaşığı jelatin, 6 su bardağı şeker, turuncu gıda boyası, 1 misket limon, 1,5 su bardağı soğuk su, 2 su bardağı kaynar su, sıvı yağ.

Yapılışı: Öncelikle kalıplar sıvı yağ ile yağlanır. Ardından bir tencereye soğuk su ve jelatin katılır. Sıcak su eklendikten sonra jelatin eritilir. Ardından şeker dökülür. Yarım saat pişirilir. Ocaktan alınır. Portakalın suyu çıkartılır. Kabuklar rendelenir. Portakal suyunun içine misket limonun suyu eklenir. Tencerenin içindeki jelatine eklenir. 1-2 damla turuncu gıda boyası damlatıldıktan sonra kalıplara dökülür. Kalıpların soğuması beklendikten sonra buzdolabında 4 saat dinlenmeye bırakılır.

Bu tarif ev yapımı jelibon tarifinin portakallı versiyonudur.

Kolalı Jelibon

İçinde bulunan malzemeler: 100 ml su, 8 yemek kaşığı jelatin, 300 ml kola, şeker.

Yapılışı: Derin bir karıştırma kabına yüz mililitre suyu dökün. Jelatini ekleyip ardından karıştırın. Mikrodalga da bir dakika tutup jelatinin erimesini bekleyin ya da jelatin eriyene kadar ısıtın. Ardından kolayı ekleyin. Sonra iyice karıştırın. İstenilen kalıplara bu karışımı dökün ve buzdolabında bir saat bekletin.

Elmalı Jelibon

İçinde bulunan malzemeler: 4 su bardağı elma suyu, 2 yemek kaşığı jelatin, yeşil gıda boyası, dışını kaplamak için isteğe bağlı olarak pasta süsü.

Yapılışı: Elma suyu sıkıldıktan sonra tencereye boşaltılır. Jelatin eklenir ve eritilir. Gıda boyası eklenir. İstenilen kalıplara dökülür ve buzdolabında dört saat bekletilir.

Ev yapımı jelibon tarifini bu şekilde istenilen meyvelere göre çoğaltılabilmektedir.