Araba Alıp Satmak

Araba Alıp Satmak

Araba alıp satmak, sadece galericilerin yapması gereken bir iş olarak görülmemelidir. Eğer arabalarla ilgiliyseniz az çok arabanın dilinden anlıyorum diyorsanız elbette araba alıp satarak para kazanabilirsiniz. Öncelikle alacağınız arabayı araştırıp bulmanız ve bütçenize göre bir araç bulmanız gerekir. İlk kez araba alacaksanız ve hiç sermayeniz yoksa tabi ki öncelikle sermaye bulmanız gerekir. Kredi çekerek bu sermaye ile araba alanlarda vardır ancak zarar etmeniz gibi bir durum söz konusu olursa kredi ödemeniz de riske gireceği için bunu pek önermiyoruz. Çalışıyorsanız bütçenizden biraz kısarak para biriktirebilir ya da yakın çevrenizden güvenebileceğiniz birinden borç alabilirsiniz. İlk etapta hemen kredi çekip zor durumda kalmak istemezsiniz.

Alacağınız arabayı buldunuz ve satıcıyla anlaştınız notere giderek alım satım işlemlerini gerçekleştiriyorsunuz ve karşı tarafa bedeli ödeyerek arabanızı üzerinize alıyorsunuz. Satın alma süresi aslında çok basit ilerleyen bir süreçtir ancak işten anlıyor olmanız ve mantıklı adımlarla ilerlemeniz size karı getirecek olan şeydir. Satacağınız zaman da yine aynı süreç alıcı tarafından size ulaşılmasıyla başlayarak satma işlemi gerçekleşene kadar devam eder. Bu adımları bu kadar kolay anlattık peki gelin şimdi detaylarını inceleyelim. Araba alıp satmak isteyenlere sunduğumuz önerilere ve ipuçlarına bakalım.

Araba Alıp Satmak İsteyenlere Öneriler

Araba alıp satmaktan kastımız elbette 2. el araçların alım satımıdır. İlk adım olarak 2. el araba piyasasını araştırarak sermayenize uygun araba olup olmadığını kontrol edin. Araştırmanızı yaparken çok dikkatli olmalısınız ve en ince detayına kadar araştırmalısınız. Araba alıp satma işleminin en önemli aşaması arabayı alıcıdan düşük fiyata alıp yüksek fiyata satmaktır. Aksi takdirde kar etmeniz zaten mümkün olmayacaktır. Bunun en kolay yolu ise ufak tefek hasarları olan mesela kapısında çizik, tamponunda çökme, ön kısmında ezik, ya da ufak bir hasar almış ancak tamir edilmemiş araçları o şekilde satın alıp arabanın hasarını onarıp o şekilde satmaktır. Peki bu nasıl yapılır? Şöyle ki alacağınız arabada ufak tefek hasarlar olabilir ve satıcısı bunları tamir etmekle uğraşmak istemeyebilir ya da zaten satacağı arabaya bütçe ayırmadan elden çıkarıp kurtulmak isteyebilir. Araştırmanızı yaparken bunları göz önünde bulundurarak alacağınız arabayı seçerseniz bu işten daha karlı çıkmanız mümkündür.

Bir arabada hasar varsa bu durum arabanın değerinin düşüren bir şeydir. Satıcı değerinin düştüğünü bilerek daha ucuza satışa çıkaracak ucuza satın almış olacaksınız. Arabayı ucuza satın aldınız da peki hasarları ne olacak diye düşünüyorsunuz. Arabanızdaki hasarlı yerleri serviste tamir ettirmek yerine sanayideki yıllardır bu işi yapan güvenilir bir tamirciye götürerek daha ucuza yaptırabilirsiniz. Hatta öncesinde göstererek fikrini aldığınız tamirci parça değişmeden de sadece ufak uğraşlarla tamir edebileceğini de söyleyebilir. Bu da tabi ki sizin işinize gelecektir. Aracınızı tamir ettirdiniz masraf yaptınız bu masrafı aracınızı tekrar satarken değerinin üstüne ekleyerek satacaksınız. O zaman kar etmiş olmuyorum diyebilirsiniz. Masraf yaptınız ve masrafınızı geri çıkaracaksınız. Elbette kar etmeyin demiyoruz. Yaptığınız masrafı ekleyin ve üstüne de kâr payı koyun ancak ufak tefek masraflar yaptığınız aracı çok fazla kar etmek için değerinden fazlasına satmaya çalışırsanız başarılı olamazsınız.

Unutmayın ki siz nasıl kar etmek için araba piyasasını araştırıp ona göre alım satım yapıyorsanız aynı şekilde sizin aracınız almak isteyen kişi de öyle yapıyor. Bu yüzden aracınızı tamir ettirdiniz kâr payı da eklediniz temizletin ve bakımlı görünmesini sağlayın. Motoruna ve diğer önemli aksamlarına bakın. Eksikleri varsa tamamlayın. Arabanızın dışardan da güzel görünmesine özen gösterin. Aracınızı satarken temiz bir şekilde karşı tarafa sergilemek insanlarda güzel bir ilk izlenim yaratacaktır.

Alıcı sizinle iletişime geçip aracınıza bakmaya geldiğinde piyasadaki durumunu yaşını, özelliklerini bilerek gelmektedir. Ancak bu özellikleri bilmesinin yanında bakımlı ve güzel görünümlü bir araçla karşılaşması alıcının olumlu bir izlenime sahip olmasını sağlar. Bir diğer önemli konu ise aracınızda hasar kaydı varsa bunu alıcıdan asla saklamayın. Aracınız kaza da yapmış olsa hasarlı da olsa her türlü detayı karşı tarafın bilgisine sunmalısınız. Aksi takdirde alıcı kendisi araştırarak bu bilgilere sahip olursa o alıcıyı baştan kaybetmiş olursunuz.

Nasıl Başarılı Olabilirsiniz?

Özellikle araba satarken arabanın dış görüntüsünden emin olmalısınız. Genelde araba satın alacak kişilerin arabanın performansından ziyade dış görünüşüne önem verdiği bilinir. 2. el araba satın alacak kişi piyasa araştırması yaparken teknik özelliklerine elbette bakıp araştırmaktadır. Aracın kaç kilometrede olduğu, motor gücü, yaşı, bu gibi özellikler aracın satın alınma performansını ciddi bir şekilde etkileyen faktörlerdir. Bu faktörlere alıcı bakarken aracın fiyatıyla karşılaştırır ve piyasadaki eşdeğer araçlarla karşılaştırır. Aracınıza kâr payı eklerken bütün bunları göz önünde bulundurmalısınız.

Siz araba alırken neye dikkat ediyorsunuz. Öncelikleriniz neler bunları düşünerek hareket etmelisiniz. Siz olsanız sattığınız arabayı alır mıydınız ya da değeceğini düşünür müydünüz? Sizin aklınıza gelen her türlü detay ve özellik başka insanlarında aklına gelebilir bunu asla es geçmeyin.

Arabanızı alırken çok satan araçlardan yani piyasada tutan araçlardan olmasına dikkat edin. Önemli olan sizin ucuza araba satın almanız değil satarken kolay satabilecek olmanızdır. Piyasada en çok rağbet gören araçlardan satın alırsanız satma sürecinizde hızlı olacaktır.

Aracı satmaya karar verdiniz fiyatı da belirlediniz. İkinci el araba pazarlarına götürebilir ya da internet sayfalarına ilan verebilirsiniz. Elde etmek istediğiniz kâr payının biraz üstünden bir fiyatla ilan verin. Araba almak isteyen kişi size ulaştığında fazladan eklediğiniz fiyatı pazarlık payı olarak düşürebilir böylece yine de kar etmiş olursunuz. Bu şekilde pazarlık yaptığınızda karşı taraf 500-1000 TL indirim yaptırdığını düşünerek zaten sizin kar ettiğiniz fiyata satın alacak hem karşı taraf bu ticaretten memnun kalacak hem de siz.

Aracınızın detaylı fotoğraflarını internetteki ilanınıza eklemeyi unutmayın ve aracınızın temiz ve bakımlı göründüğünden emin olun. Ayrıca ilanınızda arabanızla ilgili her türlü detayın bulunmasına da özen gösterin. Bu detaylar çok önemli değillermiş gibi gözükse de alıcıya güven verme ve almak için isteklendirmeye yönelik hareketlerdir.

Araba satmak istediğinizde yine yapmanız gereken önemli bir şey de arabanızı insan yoğunluğunun olduğu bir yere götürüp park etmektir. Bu önemsiz bir detay gibi görünebilir. Artık her şey internet üzerinden işliyor diyebilirsiniz. Ancak internetle çok içli dışlı olmayan insanlarında olduğunu göz ardı etmemelisiniz. Aracınıza gerekli bilgilerin yazılı olduğu ve alıcıların size ulaşabilecekleri iletişim numaranızın olduğu bir ilan yapıştırabilirsiniz.

İpuçları

Araba almak ve satmak çok sıra dışı beceriler gerektirmeyen sermayesi ve bilgisi olan pazarlama yeteneği olan herkesin yapabileceği bir iştir. Ancak son dönemde araba alım-satım işiyle uğraşan kişilerin yetki belgesine sahip olması gerektiğini lütfen unutmayın. Galerici değilseniz ve yetki belgeniz yoksa 1 yıl içinde 3′ ten fazla araba alım ve satımını kendi adınıza gerçekleştiremeyeceğinizi bilmelisiniz. Bu şekilde galericilerin işlerini aksatmamak ve önlerini kesmemek adına bir önlem alınmıştır. Yine de bu işi yapacağım diyorsanız da çevrenizdeki güvendiğiniz kişilerden yardım isteyerek bu ticareti sürdürebilirsiniz. Araba alıp satarken bu uyarılarımızı göz önünde bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır.

Related Posts

Bir cevap yazın